Jump to content

Recommended Posts

A while ago I was using TT RGB Plus 1.3.1 or 3.2 (not sure which) with no problems. I then updated my motherboard bios. I am using the ASUS ROG Zenith Extreme(original). I believe I upgraded from BIOS ver 1701 to 2001. 

In the change log for the bios on ASUS's website it says

ROG ZENITH EXTREME BIOS 1901
Improve hardware monitoring compatibility with 3rd party applications.
Fixed a boot issue when using a Quadro K6000 GPU.
" Before running the USB BIOS Flashback tool, please rename the BIOS file (ZE.CAP) using BIOSRenamer.''

Ver 2001 would have the same improvements + more.

Ever since updating, every version of TT RGB Plus from 1.2.8 (64 bit update) onward i have been getting a 0°C reading on TT RGB plus on my Threadripper system. Version 1.2.7 still works for me and I have been using that since, hoping a future update would help.

This bios update also changed my other system monitoring software, in particular interest HWINFO64, which I believe TT RGB Plus uses a plugin to get temps from. HWINFO64 continued to work, however the reporting of ASUS MB values had changed title to asus wmi, along with other changes, like readouts being renamed, e.g EXT Tsensor1 changed to Tsensor 1 Temperature. There may have been more changes, I don't know. Im guessing a name change or something similar is the problem.

Today I tried TT RGB Plus 1.3.7 because something caught my eye 2.Fixed AMD CPU temperature issue.

Something different has happened. I got a temperature other than 0°C. 😀The problem is it is the Tctl temp and not the tdie temp.🙁 Which of course means ttrgb thinks my cpu temp is 65°C instead of it's actual 40°C, so my fans are going close to full speed now. At least they are cooling the system, 0°C put them on idle🤔

I'll add a couple pictures which are hopefully straight forward, basically just diferent TT RGB versions and what the plugin is reading and what the program is reading on my PC. CPU is generally around 40°C idle.

I do now believe this problem is fixable but possibly only through a software update. I'm basically reaching out to any TTstaff that could possibly help. I know that a bios downgrade might work, but the new versions do have a few QOL improvements eg. mem stability etc. so would prefer not to.

If anyone else has any ideas as to what else could be the cause please let me know. I have been thinking this will probably never be fixed but this new update has given me hope. Any help from anyone would be much appreciated. Thanks😀

ttrgb1.3.7.png

ttrgb1.3.6.png

ttrgb1.2.8.png

ttrgb1.2.7.png

 

EDIT: Sorry just found this thread

 

Edited by Rapt0r_GT
Duplicate Topic - link original

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dear Rapt0r_GT

Thank you for your report.

Because AMD changed the CPU temperature string rule. https://forums.tomshardware.com/threads/hwinfo64-which-cpu-temp-is-correct.3535427/

We decided to listen users’ suggestion and correct it again. Attachment is the revised test version.

 

TT_RGB_Plus_Setup_1.3.802_x64.exe.zip

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thank you very much Tony.P. That's very nice of you to provide a test version. I appreciate that a lot. The version provided appears to be using the TDIE temperature which is giving a much nicer fan curve, and seems to be working correctly. I will let you know if I have any problems otherwise I look forward to an official release. Thanks again.

Share this post


Link to post
Share on other sites
6 hours ago, Eqzz said:

Hi,

I have meet same issue the temperature in TT RGB plus is wrong and PWM mode did not working , please help to fixed ASAP 

my M/B: ROG ZENITH EXTREME

Hi,

Have you tried the test version that Tony.P uploaded?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...